Špindl a Pec mají nové nájemce. Co to znamená?

Tak dlouho kroužila slovenská společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) kolem Špindlerova Mlýna, až se ji podařilo, co zamýšlela. Akcionáři Špindlu, v čele s majoritním akcionářem ČSTV, jí pronajali své "zlaté vejce" za 43,8 mil. korun na dvacet let. Ovšem tenhle obchod má pro TMR mnohá "ale". Až se zdá, že vítězů je víc, než je možné.
Tisková konference ČSTV
Při důkladném čtení závěrů z usnesení mimořádné schůze Výkonného výboru ČSTV a vyslechnutí zainteresovaných osob na následné tiskové konferenci nelze nenabýt dojmu, že pronájem Špindlerova Mlýna a vlastně i Pece pod Sněžkou je po blamáži se Sazkou až nečekaně výhodným počinem ze strany ČSTV. Nepochybuji, že všichni investoři, kteří s areály nově spojili své síly, mají výši nájmu a s tím související návratnost svých investic dobře spočítánu, ale pokud se vám podaří pronajmout majetek, který v minulém roce vydělal 27 mil. korun (zdroj: krkonossky.denik.cz) za 43,8 milionu a ještě donutíte nájemce k investicím ve zhruba stejné výši – není to špatný obchod!

Propastný rozdíl v obou částkách je samozřejmě dán tím, že areály vlastněné a provozované ČSTV jistě nefungují jako prosperující soukromé firmy. Mnohem více se jejich řízení podobá státním podnikům a o jejich konkurenceschopnosti a efektivitě by jistě například Radim Jančura v souvislosti s Českými drahami dokázal vyprávět… Každopádně zpět k původní myšlence, získat z pronájmu krkonošských areálů mohou nakonec úplně všichni!

Vítěz první: TMR a ostatní nájemci

Jak společnost Tatry Mountain Resorts, která získala do pronájmu Špindlerův Mlýn v konsorciu s firmou Snowhill Tomáše Němce, tak Mega Plus jako provozovatel střediska v Jánských lázních jistě udělali zcela promyšlený a racionální krok, který logicky zapadá do jejich obchodní strategie. O touze TMR proniknout do Krkonoš už byla řeč a tihle protřelí businessmani jistě vědí, co dělají. Snowhill, potažmo Tomáš Němec se stal v podstatě provozovatelem své konkurence (Snowhill vlastní například areál v nedalekých Herlíkovicích), nehledě na to, že část z peněz, za který si Špindl pronajal, půjde coby desetiprocentnímu akcionáři ve společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn, a.s. zpět na jeho konto. A v neposlední řadě se přímo nabízí společné jízdné, nebo dokonce fyzické propojení Špindlerova Mlýna a Herlíkovic do jednoho areálu – což na tiskové konferenci jako možný záměr potvrdil i předseda dozorčí rady TMR Igor Rataj.

Jak ČSTV pronajmul Špidl a Pec:

- Špidlerův Mlýn se pronajímá na 20 let konsorciu společností Tatra Mountain Resorts (TMR) a Snowhill. Ty se zároveň zavazují proinvestovat ve středisku za dobu nájmu 800 mil. korun. Smlouva bude po deseti letech vyhodnocena a případně upravována.

- Pec pod Sněžkou se pronajímá na 20 let společnosti Mega Plus. Ta se zároveň zavazuje proinvestovat ve středisku za dobu nájmu 350 mil. korun. Smlouva bude po deseti letech vyhodnocena a případně upravována. 

Ještě větší logiku z pohledu propojování a expanze dává smysl pronajmutí Pece pod Sněžkou firmě Mega Plus. Její Černá hora je totiž od Pece vzdálena vzdušnou čarou jen pár stovek metrů, přičemž vlastníci Mega Plus pánové Kirnig a Hynek se již pár let nijak netají touhou propojit tyto dva areály nejen pomocí společných skipasů, ale i lanovkami a sjezdovkami. Jak, kdy a zda se jim to podaří rozhodně nezáleží jen na financích, nýbrž stejně jako v případě Špindlu i na KRNAPu a dalších zainteresovaných lidech, skupinách a úřadech. Po pronájmu Pece k tomu ale mají výbornou příležitost.

Vítěz druhý: Akcionáři v čele s ČSTV

Když máte majetek, který vám generuje okolo 35 mil. korun a pronajmete ho za téměř 60 mil. (zisk Špindlerova Mlýna a Pece pod Sněžkou byl v letech 2009 – 2010 v průměru cca 35 mil. Kč), nemůžete být nespokojeni. O to spíš, když víte, že za dobu pronájmu z nájemců "vytlučete" ještě více než 1 miliardu na investicích. Za dvacet let to tedy suma sumárum dělá 2,326 mld korun (1,176 mld Kč v hotovosti a 1,15 mld v investicích). Slušná částka na podniky, jejichž cenu (včetně Harrachova) před nedávnem vyčíslily nezávislé odhady na 250 až 400 milionů korun (zdroj: ceskatelevize.cz). 

Vítěz třetí: Lyžaři

Právě tenhle pohled, z hlediska návštěvníků střediska, je na celé transakci patrně vůbec nejzajímavější. Protože ruku na srdce, koho trápí, kolik vydělá ČSTV nebo TMR. Důležité je, co změny přinesou obyčejným lidem. Dá se na to dívat ze dvou pohledů. Za předpokladu, že současné vedení řídilo Špindl a Pec dobře, že vše bylo tak jak má a že nájemci nemají na areálech prodělat kalhoty – musí se od letošní, nejpozději příští sezony na horách vše radikálně zdražit, nebo do obou středisek přijíždět násobně více lyžařů. V druhém případě uvidíme, jak se dá řídit firma, která přešla z rukou "správců" do rukou podnikatelů. Necháme na vás, k jaké z možností se přikláníte – můžete nám to třeba napsat do diskuze. Jedno už ale víme jistě: takzvané "uličky hanby", jak trefně označovali pánové na tiskové konferenci zvláštní koridory umožňující legální předbíhání fronty u lanovek, mají zmizet. Snad už letošní rok! Tak snad. nezůstane jen u toho.

Článek má tyto nálepky sjezdové lyžování tiskové konference
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Jan Klouček / 30-8-2012
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit