Sjezdaři míří do Söldenu, o nominaci je jasno

Čeští sjezdaři vstoupí jako první reprezentanti do letošní zimní sezony. O víkendu propukne vše v rakouském Söldenu, kam se chystá pětice našich lyžařů ve složení Ondřej Bank, Kryštof Krýzl, Martin Vráblík, Kateřna Pauláthová a Martina Dubovská.
Pohled na stadion v Söldenu ze závodní tratě (2012)

Rakouský Sölden je každý rok startovní čárou pro alpské lyžaře. Na konci října tu tradičně začíná sezona Světového poháru závody v obřím slalomu mužů a žen. Letos je do Rakouska upřena o to větší pozornost, že se poprvé bude startovat na lyžích s parametry podle nových pravidel.

Velký návrat čeká v Söldenu zejména Ondřeje Banka, který se minulou sezonu potýkal se zdravotními problémy. „Už se moc těším, poslední dobou se každý půlrok zraním, tak doufám, že teď to bude chvíli dobrý,“ smál se náš nejúspěšnější reprezentant uplynulých let na předsezonní tiskové konferenci. Jeho cílem bude spíše zjisit, jak na tom je, a jak se sžil s novými lyžemi. Přesto jistě pomýšlí na nějaký bodový zisk za umístění do 30. místa.

A podobně je na tom s ambicemi i Kryštof Krýzl. Náš nejlepší alpský sjezdař loňské sezony se na obří slalom v Söldenu moc těší. „Každý rok je to tam super, všichni jsou plní očekávání, jak se kdo připravil na sezonu. Já se cítím moc dobře, tak uvidíme, jak mi to bude jezdit,“ nechce Kryštof zakřiknout možný dobrý výsledek. V loňské sezoně se v obřích slalomech trochu trápil, dařilo se mu především ve slalomu speciál. Nejlépe loni zajel „obřák“ na 21. místě ve švýcarském Adelbodenu a letos by rád na tento výsledek navázal. Třeba už v Söldenu.

Martin Vráblík po několika letech změnil model přípravy a přes léto se zaměřil především na fyzickou přípravu. „Udělal jsem moc dobře, po několika sezonách jsem poprvé bez bolesti,“ pochvaloval si Martin na tiskové konferenci mezi svými kolegy. I on by rád v Söldenu ukázel své možnosti. Nahrát by mu mohla i zmíněná změna rozměru lyží. „Jsem silový typ sjezdaře a u těch nových lyžích je potřeba při přechodech více zabrat, tak myslím, že by mi to mohlo docela vyhovovat a sednout,“ věří Martin Vráblík. Letošní sezona je pro Martina zcela nová i z jiného důvodu – stal se otcem. Martinovi k prvnímu potomkovi moc gratulujeme a přejeme jen to nejlepší, mnoho úspěch v závodech, ale hlavně v životě s rozrůstající se rodinou!

Sezona doslova průlomová 

Už loni startovala v Söldenu Kateřina Pauláthová. Její loňský výsledek nebyl z těch nejlepších, takže má Kateřina o motovaci letos rozhodně postaráno. I ona se potýkala v přípravě se změnou lyží. Nejprve byla s novým rozměrem velmi nespokojená, nyní už si zvykla a těší se. „Uvidíme, jak to půjde. Nikdo zatím neví, jak se se změnami vypořádaly ostatní týmy. Je těžké odhadnout, jestli to favoritkám pomůže nebo ne,“ je si vědoma Kateřina nových podmínek. Jak se jí bude dařit, bude jasné už v sobotu, kdy ženy odstartují sezonu.

Pátou závodnicí, která je připravená nastoupit do obřího slalomu v Söldenu je Martina Dubovská. Do Rakouska však odjíždí jen v roli náhradnice a do závodu tak pravděpodobně nenastoupí. Přesto jsou to pro ni cenné zkušenosti. „I přítomnost na závodech Světového poháru je pro mě cenná. Ta atmosféra je tam neopakovatelná a já doufám, že zkušenosti, které tady nasbírám, zužitkuju později na jiných svěťákových závodech,“ uzavírá Martina.

Právě začínající sezona je pro alpské lyžaře doslova „průlomová“ z jednoho zcela zásadního důvodu. Mezinárodní lyžařská federace FIS zavedla od jejího počátku nová pravidla, která mění předepsané rozměry závodních lyží. Důvodem je studie, která byla provedena ve spolupráci se špičkovými lékaři a vědci. Vyplývá z ní, že nejčastěji si sjezdaři při zátěži poraní koleno – ve většině případů z přerotování. Proto už nebudou lyže tolik vykrojené, tím se zvětší rádiusy jednotlivých oblouků a sníží zátěž na koleno kvůli prudkému zátáčení. Prodlouží se tak ovšem i délka samotné závodní trasy. Toto pravidlo se zpočátku setkalo s obrovskou vlnou nevole a negativních ohlasů především od samotných závodníků ale i trenérů. Po prvních testováních nového materiálu ovšem tyto emoce postupně opadaly a dnes se už i v řadách českých reprezentantů najdou příznivci nových pravidel. Někteří si však negativní postoj zachovali. Vstup do letošního ročníku tak bude nadmíru zajímavý. Teprve po několika závodech bude možné odhadnout, jak se které národy s novými podmínkami vyrovnaly. Věříme, že České reprezentaci dopomohou ke zlepšení výkonnosti.

Foto: Michel COTTIN a Alexis BOICHARD / AGENCE ZOOM

O SP v Söldenu jsme také psali:


Článek má tyto nálepky sjezdové lyžování sport
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Štěpán Hrubý / 25-10-2012
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit