Jaké bylo MS Masters 2012?

Nejlepším zahájením nové sezony je ohlédnout se za sezonou uplynulou, jejímž mezinárodním vrcholem bylo Mistrovství světa Masters, oficiálně nazývané World Criterium Masters. Důvodem tohoto zvláštního názvu byla nespokojenost závodníků, kteří ještě nedorostli do této věkové kategorie, a po diskuzi s FIS tedy moudřejší ustoupili.
Míra Rycek  v albánské kombinéze

Mistrovství světa Masters se čeští závodníci účastní od roku 2001, kdy v rakouském St. Johann im Pongau senzačně zvítězil ve slalomu Marek Vokřál. Od roku 2003 už se této vrcholné mezinárodní akce pravidelně účastnil širší tým, který je možno s trochou eufemismu nazvat reprezentací ČR Masters. Během uplynulých 12 let se podařilo získat řadu medailových úspěchů jak v ženských, tak i v mužských kategoriích.

V loňské sezoně proběhlo MS Masters v americkém Mammoth Mountain Resort, který leží ve slunné Kalifornii nedaleko od známého Yossemitského parku. Během posledního březnového týdne (27.–31. 3. 2012) se závodilo ve slalomu, obřím slalomu a superobřím slalomu. Česká republika byl zastoupena celkem třinácti závodníky, z nichž téměř domácí byla Dáša Kadulová, která bydlí «za rohem», tedy v Salt Lake City. Ostatní naši reprezentanti museli cestovat přes oceán a ověřili si, že doba strávená na cestě spolu s časovým posunem lyžařské výkonnosti nepřidává ani ve zralém věku. Chytře to udělala Andrea Červená, která přiletěla o týden dříve a v rámci aklimatizace si spolu s Dášou střihla čtyři závody (SG, GS, SL a Superkombinaci) amerického národního mistrovství Masters. Obě dámy jen tak na rozcvičení získaly celkem sedm medailí ve svých kategoriích a řádně si užívaly perfektně připravených tratí i nadmořské výšky okolo 2 500 metrů nad mořem.

Závody v parádních kulisách 

Vlastní středisko Mammoth Mountain Resort je velmi rozsáhlé a rozhodně stojí za návštěvu, ostatně posuďte sami: má 28 lanovek a vleků, přes 150 sjezdovek s převýšením více než 1000 metrů a podle vyjádření místních je to prostě nejlepší místo na světě. Slunce tu prý svítí tři sta dnů v roce! Infrastruktura však byla vybudována v osmdesátých letech minulého století a od té doby k žádné výrazané obnově bohužel nedošlo. Ne že by naši závodníci byli nějak mimořádně zhýčkaní, ale přece jenom některá očekávání ohledně standardů ubytování a dalších služeb nebyla úplně naplněna, jak by se dalo velmi jemně říct. V Americe prostě očekáváme, že všechno bude přinejmenším «great», ale pokud možno «fantastic» anebo «super». Musíme ale objektivně uznat, že kopce jsou tam fakt krásné a lyžování skvělé. Smůla je, že Mistrovství světa Masters se konalo zrovna v těch 65 dnech, kdy tam slunce nesvítí :-)Dasha Kadulová a Andrea Červená

Bohužel ale největším problémem celé akce byl výrazný nedostatek technických pracovníků na úpravu tratí, což se velmi negativně projevilo na stavu závodních tratí už po průjezdu pár závodníků. Špatná, respektive nedostatečná průběžná úprava tratí v kombinaci se špatným počasím, tedy sněžením, větrem a vysokou teplotou, měla za následek, že závody byly často až za hranou regulérnosti. Z toho také vyplýval mimořádně vysoký počet skutečně vážných zranění, jako byly utržené menisky, kolenní vazy apod. 

Účast na zámořských Mistrovstvích světa Masters bývá obecně nižší než v Evropě, a to nejen proto, že je to pro většinu závodníků trochu z ruky. Pro nás poněkud nepochopitelným důvodem je, že sami organizátoři omezují počet účastníků na menší počet než 500 závodníků, jak je v Evropě zvykem (a FIS pravidlem). Buďto nestojí o peníze ze startovného, anebo sebekriticky uznávají, že se jim nechce upravovat trať a více lidí by jim přidělalo práci. Na závody v Mammoth Mountain Resortu bylo přihlášeno okolo 300 závodníků z celého světa, přičemž převahu měli domácí, tedy reprezentatni USA. Je potěšitelné, že naše barvy se v mezinárodní konkurenci rozhodně neztratily a medailovou úrodu můžeme nazývat lyžařskými žněmi. Co by za těch osm podiových umístění dali naši mladší kolegové! Ondra Bank a spol. ale mají tu výhodu, že když vydrží, tak do Masters krásně zestárnou.

Jak jsme již psali, vzhledem k nepříznivému počasí se musely závody opakovaně přesouvat a původně plánovaný kalendář vzal za své už v úvodní den šampionátu. Vzhledem k tomu, že na Mistrovství světa Masters je potřeba odjet větší množství závodů v relativně krátkém časovém období, se během jednoho dne jede současně několik disciplín pro různé kategorie. Například tedy na jednom kopci jedou slalom ženy a na druhém kopci v tu samou dobu bojují s tratí obřího slalomu muži B, tedy od 55 let výše.

A jde se do bran 

Jako první závod na MS Masters se jel slalom a přes velmi špatné podmínky (měkká trať, díry po pár závodnících, posléze vítr a sníh) se podařilo našim závodníkům získat celkem tři medaile – viz rámeček. Po dalším dnu, kdy se vůbec nedalo závodit, se na náhradním kopci jel obří slalom, opět bohužel na měkké trati, kterou organizátoři ani nesolili ani moc neupravovali. Závodníci si «užívali» jízdu v korytech a naše ženy opět vybojovaly medailová umístění. Poslední den změněného programu bylo na pořadu Super G, které se jelo sice za slunečného počasí, ale bohužel opět na měkké trati. I tentokrát se česká ekvipa pochlapila (doslova) a kromě téměř standardní úrody v ženských kategoriích na bronz dosáhl i Roman Dědeček.

Společenský závěr celého Mistrovství obstaral tradiční banket, který proběhl v nedalekém Mam­moth Lakes za účasti všech závodníků a členů doprovodných týmů. Zde se vyměňují dárky mezi závodními týmy a potvrzují nová přátelství těchto dospělých závodníků. Protože je ale Mistrovství světa Masters především sportovní událostí, opouštěli závodníci party disciplinovaně a poměrně brzy. V sobotu je čekal poslední závod v obřím slalomu, který již nebyl součástí MS, ale započítával se do celkového pořadí Světového poháru FIS Masters Cup. Bohužel kvůli špatným meteorologickým podmínkám se odjel pouze závod žen a pánové prostě měli smůlu. Inu, jak říkal Lasse Kjus: Lyžování je sport v přírodě, a tak se jí někdy musíme přizpůsobit.

Vlastní organizace závodů ale byla v USA velmi dobrá, tratě byly stavěny profesionálně se znalostí místního terénu. Bohužel špatná úprava tratí spolu s nepřejícím počasím negativně ovlivnila celkový dojem ze šampionátu.

Česká delegace byla, i navzdory místu konání MS Masters, velmi hojná, a to včetně širokého realizačního týmu. Všichni naši účastníci velmi důstojně reprezentovali Českou republiku a svými výkony drželi prapor českého lyžování pěkně vysoko. Za to jim děkujeme a gratulujeme. Už teď se můžeme těšit do francouzského Megéve, kde se v březnu pojede Mistrovství světa Masters 2013!

Článek má tyto nálepky race masters
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Šimon Mastný / 15-10-2012
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit