Kdo zazáří ve Vailu? České ambice na mistrovství světa 2015

Ondřej Bank, Šárka Záhrobská nebo někdo další? Mistrovství světa v americkém Beaver Creeku je za dveřmi a my jsme se podívali na ambice našich závodníků. Bude sedmé mistrovství pro Ondřeje Banka konečně medailové?
Šárka Strachová při svém letošním úspěchu v Kuethai in Tirol
  • Šárka Strachová, na šampionátu oslaví 12. února 30. narozeniny, 8. účast na MS 

Je zdravá, hýří spokojeností a opět září na slalomovém nebi. Její výkonnost stoupá, znovu patří k absolutní světové špičce ve slalomu. Všechny slalomy SP letos zajela do 10. místa, v povánočním Kühtai vystoupala na stupně vítězů, když byla fantasticky druhá. A po dalších bednách sahala šest dní poté v Záhřebu. Nebýt výpadku, slavila další pódium. Letos má všechny předpoklady, aby na MS dosáhla na nejvyšší příčky. Navíc už ví, jak chutnají světové medaile. Vedle olympijského bronzu vlastní kompletní sbírku cenných kovů z MS a ani pro letošní šampionát si neklade malé cíle. „Vždycky jsem k sobě byla náročná a stanovovala si vysoké cíle, chci navázat na své výsledky z minulých šampionátů,“ prohlásila Strachová. Na MS pojede pouze slalom, otázkou zůstává start v týmové soutěži.

  • Ondřej Bank, 33 let, 7. účast na MS

Ve výborné formě se v letošní sezóně prezentuje Ondřej Bank. Tento zraněními a nemocemi zkoušený lyžař zajel minulý týden v alpské kombinaci v rakouském Kitzbühelu fantastické třetí místo a po sedmi letech stál v SP opět na stupních vítězů Světového poháru. K tomu přidal dvanáctou příčku v super-G, o týden dřív byl devátý ve slavném sjezdu Lauberhorn a osmý v alpské kombinaci ve Wengenu. Bodoval letos téměř ve všech závodech. Vezmeme-li v potaz, že Ondra jezdí na vrcholných soutěžích o třídu líp než v SP (vzpomeňme si na loňské 5., 7. a 9. místo z her v Soči nebo 5. místo z MS 2011 či 6. z MS 2001), můžeme se v jeho podání těšit na skvělé sportovní zážitky. „Cílem je důstojně reprezentovat Českou republiku, jezdit co nejlíp a zabojovat o medaili. Kitzbühel napověděl, že to jde,“ říká Ondra. Ve Vailu plánuje startovat ve všech disciplínách, otazník ale visí nad slalomem a týmovou soutěží. „Bude záležet na okolnostech a akutním rozpoložení,“ říká jeho trenér Tomáš Bank. 

  • Klára Křížová, 25 let, 4. účast na MS

Naše sjezdařka číslo jedna, dcera olympijské medailistky Olgy Charvátové ‑ Křížové. V letošní sezóně už dvakrát bodovala v SP, pokaždé v super-G. Jednou v předvánočním Val d´Isere, kde obsadila 28. místo a podruhé minulý víkend ve Svatém Mořici, kde skončila 25. Na MS odlétá už ve středu 28. ledna. „Dva dny budeme s Francouzkami trávit v Denveru kvůli aklimatizaci, 31. ledna se přesuneme nahoru do Vailu a 3. ledna už to vypukne,“ těší se Klára. A jaké má ambice? „Nechci se upínat ke konkrétním číslům. Momentálně je Světový pohár tak našlapaný, že vše rozhodují setiny, takže cílem je zajet to nejlepší co umím a být spokojená s vlastním projevem na trati. Všechno další nechávám otevřené.“ Vedle oblíbeného sjezdu a super-G plánuje na MS startovat také v alpské kombinaci. 

  • Kryštof Krýzl, 28 let, 6. účast na MS

Rok co rok se probíjí velkou konkurencí technických disciplín. Letos změnil model přípravy a odešel trénovat pod italského trenéra Daniela Fahrnera.  Hned v úvodním slalomu SP v Levi bodoval, když zajel 25. místo s vysokým startovním číslem 59. Minulý týden ve Wengenu přidal tři body za 28. místo v alpské kombinaci. Jeho nejlepším umístěním z MS je 8. místo ve slalomu z Val d´Isere 2009. „Na MS se těším, prioritou bude slalom a obřák, pojedu i alpskou kombinaci, kde po Wengenu a Kiztbühelu taky cítím šanci na dobrý výsledek. Udělám pro něj maximum, mým cílem je zajet jeden závod do 15. místa.“ Kryštof by rád reprezentoval i v týmové soutěži.

  • Martina Dubovská, 22 let, 3. účast na MS 

Letos bodovala 22. místem ve slalomu SP v Aspenu, loni 28. místem v Levi. Postupnými kroky a poctivým tréninkem se chce probojovat do světové špičky ve slalomu. V létě se kondičně připravovala ve Francii v týmu Veroniky ‑ Velez Zuzulové. Na letošním MS pojede slalom, obří slalom a týmovou soutěž. „Mým cílem pro MS je zajet v každém závodě dvě standardní, dobré jízdy. Výsledek na úrovni 20. místa je, myslím, reálný,“ říká Martina Dubovská. 

  • Martin Vráblík, 32 let, 7. účast na MS 

Původně chtěl se závodním lyžováním po MS 2013 končit, ale když zajel 15. místo v superkombinaci, dostal nabídku podílet se na vývoji nových lyžařských bot a stát se testovacím jezdcem lyží Völkl. „Byla to nabídka, která se neodmítá. Letos jsem však rozhodnutý definitivně skončit, SP Kitzbühelu byl mým posledním v kariéře, proto jsem rád, že jsem v něm bodoval a že to bylo právě na tak slavném závodě,“ připomíná Martin své 24. místo v alpské kombinaci z minulého týdne. Na MS bude chtít jet všechny disciplíny, absolutní prioritou je však alpská kombinace. „Cílem je 15. místo,“ říká Martin Vráblík.

  • Kateřina Pauláthová, 21 let, 3. účast na MS 

V letošní sezóně se prosazovala v Evropském poháru, kde ve všech obřích slalomech bodovala. Nejlépe se jí dařilo hned v prvních dvou závodech v Hemsedalu, kde dojela osmá a jedenáctá. Její oblíbenou disciplínou je obří slalom, na Světovém poháru ve Špindlerově Mlýně v roce 2011 v něm bodovala 28. místem. Na MS se vedle obřího slalomu představí i ve slalomu a tréninkově zvažuje super-G. Ve hře je i týmová soutěž. Podle slov svého otce je cílem umístění v některé z disciplín do 20. místa. Těsně před MS odcestovala na turné Far East Cupu do Koreje, aby získala co nejlepší FIS body, to se jí v obřím slalomu podařilo, když si polepšila na úroveň z loňské sezóny.

  • Gabriela Capová, 21 let, 1. účast na MS – slalomářka

Nováčkem na MS je Gabriela Capová, která se do nominace prosadila díky třem bodovaným umístěním ve slalomech Evropského poháru v úvodu sezóny. Její otec a zároveň šéftrenér Ivan Cap řekl: „Dlouhodobě kolem Gabky buduji tým odborníků, který momentálně čítá osm lidí ‑ šéftrenéra, lyžařského trenéra, kondičního trenéra, asistenta kondičního trenéra, dva fyzioterapeuty, sportovního psychologa a masérku. Naše cíle jsou dlouhodobé, a sice nic neuspěchat a cílenými kroky se propracovat na vrchol. Z tohoto hlediska přišla nominace na MS dřív, než jsme předpokládali a pro Gabku i pro nás všechny je příjemným bonusem. Cílem je zajet, pokud možno uvolněně, dvě kvalitní jízdy ve slalomu.“

E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Šárka Sudová / 29-1-2015
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit