La Sgambeda: Dostane Vás na poprvé

Každé «poprvé» je něčím zvláštní, zapamatovatelné, výjimečné. První zaměstnání, první jízda na kole nebo první oliva v ústech. Určitě si také vzpomenete na chvíli, kdy jste prve stáli na lyžích a stejně tak na to, kde poprvé jste lyžovali v minulém roce.
Start jednoho z prvních laufů sezony italské La Sgambedy

A pokud jste profesionální běžec na lyžích nebo alespoň dostatečný fanatik tohoto sportu, dost možná máte své každoroční poprvé spojené s překrásným údolím na hranicích Itálie a Švýcarska Livignem. Právě tam totiž rok co rok startuje de facto první velký laufařský závod sezony La Sgambeda.  

Krásné údolí ve tvaru velmi širokého písmene «U» ve výšce mezi 1 800 a 2 000 m n. m. je vpravdě ideálním místem k začátku závodní sezony. Díky výhodné poloze, termínu i téměř stoprocentní jistotě sněhu (letos se chvíli, v horních partiích, lyžovalo dokonce už v září!) se sem pravidelně už v prosinci sjíždí více než pětistovka závodníků všech výkonnostních kategorií, aby změřila síly ve zdejším klání. Všichni přitom mají společný cíl, opět po půl roce zažít pocit onoho zvláštního šimrání v břiše, když si připínají závodní číslo na hruď... Snad každý lyžař s končícím listopadem (mnohý už říjnem, o září nemluvě) netrpělivě kouká z okna, sleduje předpovědi počasí a vyhlíží, kdy si už sníh vyžádá povolení a rozprostře se po našich horách. Na kolo je už většinou příliš chladno, běhání nebaví a kolečkové lyže hlasitě poskakující po asfaltu jsou přece jen chabou náhražkou ladného pohybu v krajině bílého ticha. Právě v tu chvíli se jeví cesta do Livigna jako ideální volba. O to spíš, že si na tamní La Sgambedě můžete kvalitu své letní přípravy vyzkoušet hned v obou běžeckých stylech – klasice i bruslení, stejně jako porovnat výsledek s opravdovými profesionály. Závod je totiž již tradičně první zastávkou FIS Marathon Cupu. 

Jak závodit ve vysoké nadmořské výšce?

Základní radou je poslouchat své tělo. Ono vám vlastně samo řekne, kdy už to s nároky na něj trochu přeháníte. Jenže to někdy provádí hodně razantním a nepříjemným způsobem. Rozhodně se ho nesnažte násilím přesvědčit, že tuto rychlost přece hravě zvládne. Nezvládne. Ve vzduchu je ve vyšších výškách méně kyslíku, což znamená, že svaly jsou méně prokysličené a snadněji tuhnou. Dejte na pocity, hlídejte si, abyste nepřekročili hranici anaerobního prahu, a myslete na to, že i z kopce vám bude trvat déle, než se vydýcháte. Zatímco například na Jizerské 50 na Rozmezí sotva popadáte dech, dole u Čihadel už nohy zase (většinou...) lehce rozhýbete. Jenže to na La Sgambedě platit nemusí. Opatrnost se vám rozhodně vrátí, zrychlit můžete kdykoliv. Spíš však počítejte s tím, že zrychlovat se vám vlastně ani moc chtít nebude...

La Sgambeda probíhá vždy okolo poloviny prosince, v čase, kdy se v Livignu dá nejen výborně běhat, ale i sjezdovat. Tamní lanovkáři nabízejí tradičně na začátku a konci sezony skipasy zdarma, ubytování se dá sehnat levně. Víkend lze tedy ideálně natáhnout do podoby předvánoční dovolené a vyzkoušet vše, co tenhle «Malý Tibet» nabízí. La Sgambeda samotná, ať se vydáte na její hlavní, nedělní, skateovou část, nebo páteční klasickou, nabídne výborně upravenou, tvrdou a kolem deseti metrů širokou dálnici (s dokonale vyříznutými stopami po každé straně v případě skatu). Profil trati není náročný, spíše zpestřením jsou smyčky vybočující z rovinatého údolí do bočních svahů. Většinou tu můžete zažít skutečně velmi rychlý závod s dostatkem atraktivních momentů. Široká trať umožňuje pohodlné předjíždění, o soupeřích máte výborný přehled a kromě hor můžete obdivovat i krásné sruby rozeseté podél trati. Dříve vedl kurz závodu až na Pass Forcola a celá La Sgambeda se jela jen na jedno kolo. To se ale před pár lety změnilo a od té doby je délka delšího kolečka 19,5 kilometru. Na něm se závodníci protočí dvakrát a k němu si přidají ještě jedno tříkilometrové do požadovaného čísla čtyřicet dva. Z «krajinového hlediska» je zkrácení ke škodě, závod tím přišel o nádhernou pasáž klikatící se v krásných místech ležících vysoko nad údolím. Cílem ale bylo odstranit úsek, ve kterém se trať notně zužovala a docházelo k zácpám, což se podařilo. Na La Sgambedě tedy dnes nemusíte zoufat ani v případě přidělení vysokého startovního čísla. Míst k předjíždění je habaděj a není problém se, při patřičné výkonnosti, posunout závodním polem téměř kamkoliv. Dobrému umístění napomáhá také výborně zajištěný servis – hlad i žízeň můžete hasit téměř na každém kroku. Na velkých okruzích je rozmístěno pět občerstvovacích stanic, počáteční trojka nabízí dvě. K pití teplý Enervit, k jídlu banány, čokolády, vločky, v cíli sýry, sušenky, sušené ovoce. A na závěr pasta party s těstovinami ve vyhřáté hale... Tohle Italové prostě umí.

Jen počkej, zajíci!

Odkazy SKImagazin.cz/chci-vic-xxxx

Screen_Shot_2013_10_07_at_12.06.14V našem časopise se můžete setkat s odkazy upozorňujícími na internetovou adresu SKImagazin.cz/chci-vic-xxxx. Kde xxxx je označení jednotlivých čísel. K čemu slouží?


Pokud k nějakému z článku chceme říct víc, než nám dovolí prostor přidělených stránek, nebo pokud k článku existuje více hezkých fotografií, nebo video – upozorníme vás na to právě tímto odkazem. Stačí ho přepsat do vašeho prohlížeče a hned uvidíte, co vše zajímavého se k tématům zveřejněným v tom kterém čísle ještě můžete dozvědět. To že každé číslo SKI magazínu má svou unikátní adresu umožňuje, že přidaný obsah můžete jednoduše prohlížet i po letech: až se rozhodnete k dnes aktuálním výtiskům zase vracet.

Dostatečná šířka, nenáročný profil a krásné okolí dělají z La Sgambedy vpravdě ideální závod. Ale pozor! Dvě úskalí na ní přece jen číhají! Prvním je nadmořská výška. Díky té se může stát, že síly dojdou rychleji, než byste čekali, a vy najednou zjistíte, že na jakýkoliv pohyb kupředu potřebujete až příliš mnoho energie. Nohy i ruce bolí, hlava neposlouchá a místo závodění byste nejraději lehli do závějí. Trochu uchlácholit vás v té chvíli může fakt, že zde nejde o nic zvláštního a rozhodně v tom nejste sami. Bohužel cíl vám tohle vědomí nijak nepřiblíží. Už od startu je proto potřeba mít na paměti, že závod se jede podstatně výš, než jsme zvyklí, a tak, obzvlášť při první lyžařské euforii, je poměrně jednoduché «ujezdit se k smrti». No, možná ne k smrti, ale každopádně ke stavu, ze kterého se budete vzpamatovávat velmi dlouho (píšu z vlastní zkušenosti, kdy mě kombinace výšky se závodní šňůrou na počátku sezony, připravila vlastně o skoro celou polovinu roku). Jestliže tedy chcete spojit najíždění kilometrů (když už tu přece jsem, nebudu ležet na gauči!) a závod, nepřehánějte to. Berte dny před startem spíše jako aklimatizační, vhodné k obdivování krás přírody a dopřávejte si «jen» zdravotní procházky s milými prkýnky na nohou. Nechtějte strhnout vše najednou a vyzkoušet si pár rychlých tréninků na sněhu i účast v závodě. V Livignu určitě platí – mnoho vlků, zajícova smrt – a kdo by chtěl být hned na počátku zimní sezony mrtvým zajícem? Na La Sgambedě se každý rok schází pěkná řádka nadšenců bílé stopy.Prostě jedno, nebo druhé. Kompenzací za vyšší nároky, které výška klade na fyzickou kondici, je zdejší konstantní počasí s téměř stoprocentní zárukou sněhu. Podíváme-li se na pár ročníků zpět, najdeme v zápisech pouze informace o jiskřivém prašanu, slunci a teplotách klesajících až k -20 °C. Hory vypadají jako vyřezané, sníh křupe pod nohama a s přibývajícím sluncem se maximálně stává o trochu skluznějším.

Druhou komplikací dělající z La Sgambedy opravdovou výzvu, jsou soupeři. Hlavní závod sice jezdí pravidelně jen okolo šesti až sedmi stovek závodníků, klasickou část ještě méně – jenže minimálně polovina z nich je na tom s během velmi, velmi slušně. Ono startovat v prosinci ve dvou tisících, to už chce nějakou tu lásku k tomuhle sportu projevit. Počítejte proto, že dojedete-li v hlavním závodě kolem dvoustého místa, rozhodně nejde o neúspěch – naopak je to ideální příležitost k zapití výsledku v jednom z bezpočtu livignských barů. Jste přece v bezcelní zóně! A pokud před tím ještě stihnete v cíli shlédnout stupně vítězů, nezapomeňte si udělat fotografii. Určitě na nich totiž bude stát některá z hvězd současného běžeckého lyžování. Loni tu startovala například Valentina Schevchenko, Sabina Valbus, Sandra i Jenny Hansson, Fabio Santus, Christian Zorzi nebo Jerry Ahrlin.

Článek má tyto nálepky běžky dálkové běhy
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Zuzana Kocumová / 25-9-2013
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit