Pocta Janu Weisshäutelovi (1943–2012)

PaedDr. Jan Weisshäutel se narodil 12.11.1943 v Jablonci nad Nisou v rodině «zasvěcené» běhu na lyžích. Oba jeho rodiče reprezentovali v tomto krásném sportu předválečné Československo, maminka Marie jako závodnice, tatínek Václav jako trenér naší tehdejší ženské reprezentace. Janova sestra Lenka byla reprezentantkou ČSSR v běhu na lyžích.
Obr_1_portret JW-1.jpg

Jan Weisshäutel ovlivnil běžecké lyžování v naší zemi snad na všech úrovních, které si lze představit. Začal závodit na běžkách již jako žák i junior. V letech 1960–65 studoval FTVS v Praze a byl současně naším akademickým reprezentantem.

Na konci 60. let a v 70. letech byl asistentem trenéra národního týmu Jaroslava Honců a týmovým servismanem. Absolvoval MS v Tatrách 1970 i MS ve Falunu v roce 1974. Měl dobré kontakty se skandinávskými kolegy a navázal styky se severskými sportovními firmami. Zajišťoval tak našim reprezentantům špičkovou výbavu i «know-how». Kdo ví, jaké umění je dobře namazat běžecké lyže na vrcholové závody, dokáže význam kvalitního servismana ocenit. Od léta roku 1969 pracoval jako asistent na Katedře tělesné výchovy Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Tam také záhy na podzim 1969 založil oddíl běžeckého lyžování. Později, v letech 1988–94, se stal přednostou katedry. Jako výjimečně nadanou a nadějnou juniorku «objevil» v roce 1990 Kateřinu Neumannovou a jejího trenéra Stanislava Frühaufa, všestranně je (později spolu s Metrostavem) podporoval a uvedl na hvězdnou dráhu.

Poděkování autorům

Psal se 6. listopad 2012, když se na titulních stránkách nejen sportovních zpravodajských stránek objevila šokující zpráva o smrti jedné z nejznámějších postav českého běhu na lyžích posledních let PaedDr. Jana Weisshäutela. Od té doby jsem měl na paměti, že bychom se za životem tohoto velkého muže nejen bílé stopy měli na stránkách SKI magazínu ohlédnout. Ovšem takové řádky se nepíší snadno a nemůže je psát každý. Pomohla náhoda, přesněji Ing. Dagmar Janoušková, která měla ohledně zveřejnění nekrologu Jana Weisshäutela stejný názor, na rozdíl ode mě ale znala MUDr. Radomira Čumlivskiho, který je jedním z vůbec nejodpovědnějších průvodců životem Jana Weisshäutela. Tímto jim oběma patří můj dík.

Jan Klouček


Článek o PaedDr. Janu Weisshäutelovi vyšel ve SKI magazínu - únor 2013

V roce 1993 byl spoluzakladatelem firmy Sprint, orientované hlavně na lyžařské sportovní firmy ve Skandinávii. Své možnosti využil ke sponzorování četných bežeckých lyžařských aktivit a akademického sportu vůbec. Sprint byl a je jedním z hlavních sponzorů Jizerské 50. V oblasti sportovní diplomacie se velkou měrou zasadil o to, aby se Jizerská 50 stala trvalou součástí závodů Worldloppetu. Jan podporoval akademický sport, který mu byl obzvláště blízký, například Akademické mistrovství České republiky v běhu na lyžích s mezinárodní účastí, pořádané každý rok v Novém Městě na Moravě Masarykovou Univerzitou v Brně pod vedením Dr. Evy Slonkové. Akademické mistrovství ponese její zásluhou od letošního roku název «Memoriál Jana Weisshäutela». V roce 1996 založil s autorem tohoto článku Klub Akademiků Klasiků – K.A.K., klub sdružující veterány akademického běhu na lyžích. Klub má letos své již XVIII. mistrovství právě v rámci Akademických závodů na Novém Městě na Moravě.

Jan vždy podporoval naše reprezentační týmy na mezinárodních soutěžích, mistrovstvích světa, zimních olympiádách. Připomínám jen příhodu ze Zimních olympijských her v Calgary v roce1988. V mužské štafetě při průjezdu stadionem do druhého kola zlomil Radim Nyč hůlku. Jan Weisshäutel okamžitě reagoval, přeskákal všechny zábrany a bezpečnostní opatření, běžel podle trati a podal mu náhradní hůlku. Tím zachránil pro náš tým bronzové medaile, protože za stadionem začínal kopec, kde by Radim Nyč svůj náskok ztratil. Přenášely a opakovaly to všechny televizní stanice. Jan ale dokázal mazat lyže mnoho hodin i na masových bězích pro širokou veřejnost. A to je velká dřina. Těšilo ho, když se lidé radovali a užívali si jeho milovaný sport – běh na lyžích. Prováděl soustavnou osvětu v mazání běžeckých lyží tak, «aby z toho běhání měli lidé radost». Sám rád běhal lyžařské maratony pro jejich atmosféru. Aktivně se zúčastnil Vasaloppetu (byl 50.!), opakovaně absolvoval Birkebeiner, Tartu maraton, Marcialongu, Transjurassien, König Ludwig Lauf, Jizerskou 50 a další. Všude měl přátele, všude ho vítali s nadšením.

Jan byl skutečný gentleman, duševní aristokrat, velkorysý člověk vznešeného ducha, vzbuzující přirozený respekt. «Spiritus movens» i «spiritus agens», člověk, který svým myšlením uvádí věci do pohybu a současně je svými činy uskutečňuje. Jan své zásluhy o sport a jeho rozvoj nestavěl nikdy na odiv. Byl přirozenou pozitivní vůdčí osobností, inspiroval lidi kolem sebe, nechával jim ale tolik prostoru, kolik potřebovali. Jeho názor byl respektován. Jan Weisshäutel, Tartu maraton v r. 2011, Estonsko (Foto Radomir Čumlivski)Dokázal oddělit zrno od plev a věnovat se tomu podstatnému. Je obtížné a nespravedlivé psát to všechno už jen v minulém čase. Jan zemřel v důsledku těžké choroby 5.11.2012 ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. Byl statečný po celý svůj život, byl statečný až do konce. Zaslouží si naši úctu. Jan Weisshäutel, výrazná a významná postava sportovního světa, věnoval svůj život běžeckému lyžování. A uměl si to krásně užívat. 


Pár slov o autorovi: MUDr. Radomir Čumlivski, CSc. se narodil v roce 1951 a pracuje jako anesteziolog v Orthopädisches Spital Wien. O svém přátelství s Janem Weisshäutelem vypráví: «S Janem jsme se poprvé sešli na podzim r. 1969 jako učitel a žák na Fakultě všeobecného lěkařství Univerzity Karlovy v Praze. Stal jsem se členem jeho oddílu běžeckého lyžování. Jan soustředil kolem sebe skupinu lidí, jejichž přátelství vytrvalo až dosud. I když mé sportovní výkony J.W. neohromovaly, staral jsem se o aktivity v mimosportovních činnostech, pro které měl Jan velké pochopení. Později jsme spolu v r. 1996 založili Klub Akademiků Klasiků. I přes různé cesty jsme byli nejbližšími přáteli po celý život. Prožili jsme spolu mimořádné fáze i v osobním životě. Proto mi připadla nelehká úloha se s ním za nás všechny 16.11.2012 rozloučit.» 

Článek má tyto nálepky běžky lidé historie
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit