Ski SuperTest 2006/2007

Zatímco výrobní cykly v různých odvětvích průmyslu trvají dva až tři roky, přichází lyžařský průmysl každou sezonu s téměř novou paletou výrobků. Není pak jednoduché zachovat si přehled a každá dobrá rada je drahá. Ski SuperTest se za takovou radu dá považovat, neboť vám přehledně a objektivně představuje nabídku toho, co výrobci lyží pro letošek vyprodukovali.
03_21_uvod_testy.jpg

Již déle než desetiletí se SuperTest SKI MAGAZINU řadí mezi největší lyžařské testy Evropy. Ve spolupráci se zahraničními magazíny je nákladem jednoho milionu zveřejňován kromě jiného v Itálii, Nizozemí, Polsku a prostřednictvím našeho časopisu i v České republice. Pod vedením Prof. Dr. Ing. Veita Sennera a Ing. Michaela Hinterlanga se test maximálně přizpůsobil požadavkům současného vývoje lyžařské technologie i moderní lyžařské technice. Takový test však vyžaduje dlouhé měsíce příprav a je třeba za ním vidět týdny a měsíce tvrdé práce. Vzájemná spolupráce týmu Technické univerzity v Mnichově, provozovatele lanových drah ve Svatém Mořici a společnosti Brinkmann Henrich Medien GmbH zpočátku musí fungovat na velké vzdálenosti a není vždy jednoduchá. Díky zkušenostem z minulého roku však do sebe jednotlivá kolečka přesně zapadala, a tak si v dubnu tohoto roku ve Svatém Mořici nakonec mohlo zhruba 100 testérů připnout 118 párů lyží a důkladně je otestovat. Zaznamenáno a statisticky vyhodnoceno bylo na 70 tisíc dat, která byla profesorem Sennerem a jeho spolupracovníky vyfiltrována a zpracována tak, aby mohly být co nejpřehledněji vyjádřeny výsledky. Kromě testu ve Svatém Mořici se ale konal i test v Andermattu, kde bylo pod vedením Huberta Fehra za optimálních podmínek otestováno dalších 45 párů lyží v kategoriích free¬ride, big mountain a twin-tips. Dohromady tak prošlo osvědčenou mašinérií Ski SuperTestu 163 párů lyží.

 


Testované kategorie

Pojďme hned k věci - novinkou oproti minulému roku je kategorie multicondition. Modely s tímto označením jsou podobně mnohotvárné jako sportovní modely kategorií allround a allmountain, vůči těmto kategoriím se ale liší radikálnější geometrií, která silně připomíná carvery pro krátký oblouk. Jejich zvláštností je pak především širší střed; v kombinaci se širokými lopatami sice přináší tato lyže radost v prašanu a na rozbitém svahu, na rozdíl od allmountain modelů jsou však hlavní oblastí jejího nasazení upravené sjezdovky. Právě tam totiž mohou tyto lyže rozvinout svůj fun faktor daný menším rádiusem, a to navzdory svým úctyhodným rozměrům. Vybaveny aktuálními technologiemi a materiály poskytují lyže skupiny multicondition bezpečí a stabilitu i při vyšších rychlostech a delších obloucích. Celkový systém klasifikace kategorií testovaných v letošním Ski SuperTestu, stejně jako typy lyžařů a vhodné oblasti využití lyží, naleznete v tabulce testovaných kategorií.

O trendu lady ski už se v podstatě nedá mluvit. Většina výrobců totiž nabízí snad v každé z testovaných kategorií vlastní dámské lyže. Jedna z nezodpovězených otázek v souvislosti s lady ski ale zní: jak se budou nadále vyvíjet? Přestanou jednoho dne existovat unisex modely, protože se bude ke každému mužskému modelu vyrábět i jeho dámská varianta, a tím se od sebe zřetelně oddělí mužské a dámské lyže? Nechme se překvapit. V testu jsme dámské lyže pro letošek rozdělili do tří kategorií - lady allround, lady allround top a lady allmountain. Podle motta «Ženy ženám» pak tyto lyže byly pochopitelně testovány výhradně dámami.

 

Jak se testovalo

Pro každou testovanou kategorii připravil tým Veita Sennera dotazník, který je svými otázkami na danou kategorii co nejpřesněji nastaven. Testovací svah Plateau Nair v Marguns byl rozdělen do čtyř sekcí, v nichž testéři posuzovali chování lyží v přesně daných situacích. Tyto výsledky pak byly v hodnocení přiřazeny šesti vypovídajícím kritériím: komfort, všestrannost, obratnost/vitalita, stabilita v rychlosti, hranění plus speciální faktor pro každou kategorii. Pro kategorie allround a lady allround je tímto speciálním faktorem točivost, pro allround top, lady allround top, speed short turn a speed long turn je to carve faktor. U kategorií allmountain a allmountain lady jde o surf faktor a u nové kategorie multicondition je do hodnocení zahrnut takzvaný fun faktor. Tato kritéria naleznete graficky znázorněna v hexagonech, hodnotících jednotlivé modely. «Všechna výše zmíněná kritéria mohou být různě důležitá pro rozhodnutí ke koupi,» objasňuje Senner. Pro příležitostného lyžaře a pohodlného labužníka bude hrát velkou roli faktor komfortu, lyžař milující rychlost a široké, optimálně upravené sjezdovky se bude orientovat spíše podle hodnocení stability a klidu při vyšších rychlostech. «Testovaným kategoriím jsme přiřadili různé váhy pro každé kritérium,» vysvětluje dále Senner, «a díky tomuto speciálnímu vyhodnocovacímu procesu získají pro každý typ lyžaře jednotlivé vlastnosti lyží náležitou důležitost. Následkem toho mají tato kritéria v konečném vyhodnocení větší význam.»

 


Hodnocení

Jasně a přehledně strukturované výsledky každé lyže naleznete v jejím hodnocení. Jak s nimi naložíte, je ale jen na vás. Je totiž mnoho způsobů, jak na to. Je jedno, zda vyčtete hlavní informace z krátkých textů či z jasných čísel, tak jako tak byste zanedlouho měli být schopni zjistit pro vás důležité informace. Hodnocení ale nabízí více než jen pořadí lyže. Abyste vždy měli s čím srovnávat, uvádíme v šedivém poli vedle graficky znázorněného hodnocení daného modelu i průměrné hodnoty kategorie. Hodnocení daných lyží je pak dáno červenou linií. Jako rychlou informaci tu však najdete i známkování ve formě hvězdiček, hodnotí se podobně jako hotelové kategorie. Kromě toho vyznamenáme i tři nejlepší modely jednotlivých kategorií (pokud se více hodnocení shoduje, pak i více) obvyklým VIP - very important product. V mnoha kategoriích jsou ale výsledky velmi těsné a je dost možné, že i lyže bez VIP pro vás bude vzhledem k vaší oblasti nasazení lyží snů.

 

Testéři

Testovací tým se skládal z 60 čtenářů SKI MAGAZINU a 45 profesionálů nasazených výrobci zúčastněnými v testu. Každý testér se musel svézt na každé lyži určité kategorie a poté v dotazníku vyplnit hodnocení. Každý testér byl analyzován pomocí videa. Pokud dovednosti neodpovídaly nárokům, byl testér z konečného hodnocení vyřazen. Stejně tak pokud se jeho hodnocení silně odlišovala od průměru, ať již nahoru nebo dolů. Lady ski kategorie byly samozřejmě testovány výhradně ženami.

 


Testovací svah

Testovací svah Plateau Nair v Marguns nad St. Moritz byl perfektně preparován umělým sněhem se souvislou vrstvou přírodního sněhu na povrchu. V průběhu téměř celého týdne vládlo převážně slunečné počasí, teplota vzduchu se přes den pohybovala kolem bodu mrazu a dá se tedy říci, že podmínky pro testování byly stabilní. Modely kategorie allmountain bylo dokonce možno otestovat v novém sněhu, který se v polovině týdne na svahy nad St. Moritz snesl v až překvapivém množství! Testovací svah byl tedy i díky této nadílce velmi rozmanitý. Střídaly se prudké, mírné i středně prudké pasáže, na kterých museli testéři zvládnout dané úkoly a své hodnocení okamžitě zaznamenat.


Není třeba zdůrazňovat, že po celou dobu nad průběhem testu dohlíží notář.

 


Vyhodnocení testu

Podklady pro hodnocení každého modelu jsou sestaveny z šesti hlavních kritérií - komfortu, všestrannosti, stability v rychlosti, obratnosti/vitality, hranění a speciálního faktoru (carve faktoru pro sportovní carvery, surf faktoru pro allmountain modely, točivosti pro levnější allroundy, fun faktoru pro multicondition lyže). Podle nároků kladených na jednotlivé kategorie pak byla hlavní kritéria odlišně vážena. Grafika tedy přehledně ukazuje výsledky šesti Test_šestiúhelníkvhlavních kritérií, přičemž barevné body značí hodnotu proměnné, kterou model získal. Tyto body jsou spojeny červenou čarou do šestiúhelníku. Šedý šestiúhelník v pozadí ukazuje průměrné hodnoty kategorie. Rychle poznáte, zda je daný model o trochu lepší, nebo horší než průměr. Váha jednotlivých hlavních kritérií je označena barevnými body.


červená velká váha (klíčová proměnná, 25 %)
černá střední váha (střední proměnná, 15 %)
šedá nízká váha (podřízená proměnná, 5 %)

 

Celý SuperTest SKI MAGAZINU najdete v našem SKI Magazínu Speciál !


E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
E-mail:
Váš text:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Ondřej Katz / 17-1-2007
Ondřej Katz
Ondřej Katz šéfredaktor
  • Šéf tištěného čísla, bez kterého by to ne(vy)šlo!
  • Když nepíše, lyžuje! Jenže on píše hodně...
  • Telemark fest 2011.jpg
  • Logo SkiPark Velká Chuchle
  • dahlie-ski-web-1.jpg
  • Adam_Aspen.jpg
  • Lyžování ve Skiareálu Klínovec
  • sport-live-stanek-skimag-1.jpg
  • Gabriela Soukalová / Foto: Agence Zoom
  • Screen shot 2011-02-25 at 22.10.58.jpg
  • Mapa střediska Vysoké Šachty
  • Výběr lyžařské helmy se nevyplácí podcenit
  • parking.jpg
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Videa na našem webu neskladujeme. Přidat nové video je možné pouze tak, že originál nahrajete na server YouTube a nám sdělíte link.
Název:
Kategorie:
Místo:
GPS:
YouTube adresa:
Vybrat fotografii:
Max. rozlišení 1920x1200, max. velikost 2MB
Popis:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit
Název:
Typ inzerce:
Nabídka Poptávka
Cena:
Telefon:
E-mail:
Kraj:
Kategorie:
Přidat obrázek 1:
smazat
Přidat obrázek 2:
smazat
Přidat obrázek 3:
smazat
Max. rozlišení 1920x1440, max. velikost 3MB
Popis zboží:
(max 800 znaků)
Kolik je 2x3?
Tyto údaje je nutné vyplnit